Οι ειδικοί συνιστούν : ξεκινήστε το πλέξιμο και δείτε πόσο θετικά θα επιδράσει στην υγεία σας και στη ζωή σας!

Τώρα που από τις επόμενες ημέρες μπαίνουμε και επίσημα πλέον στο φθινόπωρο, μήπως θα πρέπει να ξεκινήσετε να μάθετε να πλέκετε, παρόλο που το πλέξιμο δεν είναι στην λίστα των προτεραιοτήτων σας; Και τούτο, όχι επειδή έπλεκε η μητέρα σας ή η γιαγιά σας, αλλά επειδή το πλέξιμο εκτός από το ότι είναι μία τέχνη δημιουργικής έκφρασης, μερικές φορές με απροσδόκητους τρόπους, έχει πραγματικά ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά οφέλη. Είναι λάθος να πιστεύετε, ότι το πλέξιμο είναι κάτι ξεπερασμένο, και κακώς παραπέμπει στο στερεότυπο της γεροντοκόρης, που δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει και απλώς κάθεται και πλέκει. Σήμερα το πλέξιμο θεωρείται ότι είναι ένα είδος εναλλακτικής ψυχοθεραπείας, και ότι η ρυθμική και επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών οδηγεί στα ίδια οφέλη με αυτά που έχει ο διαλογισμός, γι’ αυτό αρκετές φορές περιγράφεται ως «πνευματική» δραστηριότητα και ως «Ζεν». Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, που σε όλο τον κόσμο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, πλέκουν μετά μανίας.
Το πλέξιμο υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Στα δώδεκά μου χρόνια έμαθα να πλέκω και από την πρώτη στιγμή μου άρεσε να μεταμορφώνω με τις βελόνες ή το βελονάκι το νήμα σε ενδύματα και αξεσουάρ. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει περάσει ημέρα που να μην έπλεκα έστω και για λίγο, διότι αισθανόμουνα ότι το πλέξιμο βελτίωνε θετικά την καθημερινότητά μου. Το πιό σημαντικό είναι ότι το πλέξιμο με βοήθησε να αναπτύξω μεγαλύτερη υπομονή, συγκέντρωση και αυτοπειθαρχία. Όταν έπλεκα με τις βελόνες, το γεγονός ότι οι πόντοι έπρεπε να παραμένουν κοντά στην άκρη της βελόνας για να πλεχτούν, (οπότε ήταν εύκολο και να φύγουν απ’ αυτή), με έμαθε να είμαι σε εγρήγορση και προσεκτική σε ό,τι φτιάχνω. Το πλέξιμο με βοήθησε επίσης να αναπτύξω τη φαντασία μου και την παρατηρητικότητα μου. Πάνω απ’ όλα το πλέξιμο με δίδαξε βασικές δεξιότητες της ζωής.


Τα θεραπευτικά οφέλη από το πλέξιμο είναι από καιρό γνωστά στους ένθερμους οπαδούς αυτής της τέχνης. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πλέον και από διάφορες μελέτες ότι το πλέξιμο έχει οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία, όπως ότι επιβραδύνει την εμφάνιση της άνοιας, καταπολεμά την κατάθλιψη και αποσπά την προσοχή από τον χρόνιο πόνο.
Πράγματι, τα κέρδη σας από το πλέξιμο θα είναι πολλαπλά. Θα διαπιστώσετε και εσείς, με την πάροδο του χρόνου, ότι πλέκοντας ένα πλεκτό θα νοιώσετε:
1. Την ευχαρίστηση της δημιουργικής παραγωγής, και την αυτοπεποίθησή σας ανεβασμένη, όταν θα το έχετε τελειώσει , διότι θα έχετε καταφέρει με υπομονή να πλέξετε ένα πλεκτό με τα ίδια σας τα χέρια, το οποίο αποπνέει ομορφιά και ζεστασιά. Μπορεί αν πείτε σε κάποιους ότι πλέκετε να σας κοιτάξουν λίγο περίεργα, αλλά το σίγουρο είναι ότι εάν τους δείξετε τι ακριβώς έχετε καταφέρει να κάνετε με τα χεράκια σας θα σας πουν μπράβο, και θα σας κάνουν να νοιώσετε πιο όμορφα.
2. Χαλάρωση και ηρεμία, η οποία θα σας βοηθήσει να βρίσκετε πιο εύκολα λύσεις στα προβλήματα που σας απασχολούν, διότι σύμφωνα με τους ψυχολόγους το πλέξιμο λειτουργεί σαν μία πνευματική αποτοξίνωση. Η απαραίτητη συγκέντρωση και οι ρυθμικές κινήσεις μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτικές, ιδιαίτερα εάν έχετε άγχος και μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος, . Επίσης, το γεγονός ότι συγκεντρώνεστε σε κάτι, σας βοηθάει να ξεχαστείτε από οτιδήποτε σας στεναχωρεί και σας αγχώνει. Εάν πάσχετε από κατάθλιψη μπορεί να σας ενισχύσει την εμπιστοσύνη και να σας βοηθήσει να μετακινηθείτε από αρνητικές σε θετικές σκέψεις. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το 2007 το Ινστιτούτο Μυαλού και Σώματος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι το πλέξιμο χαλαρώνει τον καρδιακό ρυθμό, κατά μέσο όρο 11 χτύπους ανά λεπτό, που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης.
3. Την χαρά της δημιουργίας. Το να δημιουργείτε κάτι για τον εαυτό σας, σας βοηθάει στο να αγκαλιάσετε τον εαυτό σας με ζεστασιά (κυριολεκτικά και μεταφορικά), και στο να ξεκινήσει και να συνεχίσει η πιό πολύτιμη σχέση σας σε αυτή την ζωή … η σχέση με τον εαυτό σας.
4. Την χαρά της προσφοράς, με το να δημιουργήσετε για να χαρίσετε το πλεκτό σας σε φίλους και συγγενείς ή να το προσφέρετε για καλό σκοπό. Κάθε πλεκτό πλέκεται με τον παραλήπτη στο μυαλό (ακόμα και αν δεν τον συναντήσετε ποτέ). Μάλιστα στο εξωτερικό είναι πολύ συνηθισμένο τα πλεκτά που προσφέρονται για καλό σκοπό, να έχουν δοθεί σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, ή μακροχρόνιες θεραπείες, ή που αντιμετωπίζουν σημεία καμπής στη ζωή τους.
5. Την χαρά της συναναστροφής με άλλους ανθρώπους που έχουν το ίδιο χόμπι. Αν και φαίνεται να είναι μια μοναχική δραστηριότητα, μετατρέπεται σε κοινωνική, διότι άνθρωποι που πλέκουν ή που θέλουν να μάθουν να πλέκουν αναζητούν ο ένας τον άλλον, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ολοένα περισσότερες ομάδες πλεξίματος, και μαθήματα πλεξίματος σε όλο τον κόσμο. Στις συναντήσεις τους, που είναι γεμάτες με χρώματα και νήματα, όχι μόνον ανταλλάσσουν σχέδια και τεχνικές, αλλά ανταλλάσσουν καθημερινές χαρές και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σε περιόδους δοκιμασίας ή θλίψης. Για όσους ζουν μόνοι, μπορεί να τους βοηθήσει να μειώσουν τα συναισθήματα της μοναξιάς και να τους δώσει και πάλι μία αίσθηση του σκοπού. Για όσους πάσχουν από κατάθλιψη, το πλέξιμο τους παρακινεί να συνδεθούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Αποτελεί αφορμή για συνομιλία επιτρέποντας στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν ευγενικά χωρίς να έχουν επαφή με τα μάτια, ενώ παράλληλα τους ενισχύει την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση και τους βοηθάει να μετακινηθούν από αρνητικές σε θετικές σκέψεις. Επειδή είναι ένα χόμπι που μπορείτε να το συνεχίσετε ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, η συνεύρεση με ομάδες πλεξίματος βοηθάει να ξεπεράσετε την απομόνωση και την μοναξιά, που είναι πολύ συχνά χαρακτηριστικά του γήρατος, διότι αυτές οι ομάδες παρέχουν την αίσθηση της συντροφικότητας.
6. Την μείωση των συμπτωμάτων του χρόνιου πόνου. Εάν πάσχετε από χρόνιο πόνο, είναι εκπληκτικό το πόσο θα σας βοηθήσει το πλέξιμο, μια και θεωρείται ένα από τα καλύτερα αναλγητικά! Διότι καθώς θα επικεντρώνεστε στο πλεκτό, αυτό θα σας βοηθάει να χαλαρώνετε και να σκέφτεστε έστω για λίγο κάτι διαφορετικό, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή σας από τον πόνο. Μάλιστα, η ήπια… γυμναστική των άκρων σας, βοηθάει στο να είναι πιο δυνατά και οχυρωμένα απέναντι σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και η τενοντίτιδα.
7. Την τόνωση του μυαλού σας. Ο νοητικός και φυσικός συντονισμός που εμπλέκεται κατά το πλέξιμο, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τονωθεί το μυαλό σας και να προστατευθεί από τη γνωστική εξασθένηση και πιθανώς ακόμα και από την άνοια καθώς μεγαλώνετε.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι ηλικιωμένοι που έχουν δημιουργικές δραστηριότητες, όπως είναι το πλέξιμο, είναι περίπου 30%-50% λιγότερο πιθανό να έχουν κάποια «ήπια γνωστική εξασθένηση» από αυτούς που δεν έχουν τέτοια χόμπι. Το πλέξιμο είναι καλό για τον μυαλό σας, καθώς περιλαμβάνει πολλές δεξιότητες . Κατά το πλέξιμο, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε, να απομνημονεύσετε και να χρησιμοποιήσετε πολλούς συντονισμούς μεταξύ των χεριών και των ματιών.
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα θεραπευτικά οφέλη του πλεξίματος, διότι στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα, και είμαι βέβαιη ότι εάν ήδη πλέκετε, μπορείτε να προσθέσετε και τα δικά σας οφέλη σε αυτήν την λίστα.
Εάν πάλι δεν πλέκετε, και δεν πιστεύετε ότι μπορείτε με το πλέξιμο να έχετε κάποια θεραπευτικά οφέλη ή ότι μπορεί να είναι ένα είδος εναλλακτικής ψυχοθεραπείας, ή «πνευματικής» δραστηριότητας, σας προτρέπω να το ξεκινήσετε! Το πλέξιμο θα σας προσφέρει ένα ευχάριστο διάλειμμα στο φορτωμένο πρόγραμμά σας και μία «ζεστή» απεξάρτηση από την τεχνολογία, και θα σας δώσει την σπάνια ευκαιρία να μείνετε μόνοι σας με τις σκέψεις σας. Αναλογιστείτε ότι τα χρώματα και μόνο των νημάτων μπορούν να σας επηρεάσουν και να επιδράσουν θετικά στην διάθεση σας. Ξεκινήστε λοιπόν να μάθετε να πλέκετε …. και μετά τολμήστε να δημιουργήσετε …. και είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύψετε τον καλλιτέχνη που κρύβεται μέσα σας.
Στόχος μου, μέσα από αυτήν την στήλη είναι να σας βοηθήσω να μάθετε να πλέκετε, ή εάν ήδη πλέκετε να μάθετε νέες τεχνικές.
Καλό σας πλέξιμο και καλά (μ)πλεξίματα!

Μαρία Γ. Ντάβου
Συγγραφέας Βιβλίων Τεχνικής Πλεξίματος
(Βελόνες-Βελονάκι) & Διδασκαλία
mardavou@gmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Οι ειδικοί συνιστούν : ξεκινήστε το πλέξιμο και δείτε πόσο θετικά θα επιδράσει στην υγεία σας και στη ζωή σας!”

  1. Ελένη

    Ένα προσεκτικά πλεγμένο χειροποίητο κομμάτι είναι το ιδανικό δώρο για κάποιον που αγαπάς. Αλλά πέρα από αυτό είναι καταπληκτική άσκηση του νου… Κι αν για δασκάλα σου αποφασίσεις να έχεις την Μαρία Ντάβου, μαθαίνεις να μην το βάζεις κάτω ποτέ, συν της άλλης,,, 🙂

Αφήστε ένα σχόλιο